Interieur en ontwerp: houten keuken

Een houten keuken

Een houten keuken wordt tegenwoordig vaak als klassiek ervaren. Dat is in sommige gevallen wel het geval, maar door bewerking en de komst van nieuwe houtsoorten kunnen dit ook heel moderne keukens zijn. Een houten keuken geeft absoluut een bepaalde sfeer, maar je moet ook rekening houden met de praktische kant. Keukens worden namelijk erg veel gebruikt dus het hout moet bestand zijn tegen allerlei invloeden, zoals vocht, hitte, chemische middelen, licht en krassen en stoten. Daarom komen voor een houten keuken niet alle soorten hout in aanmerking, maar specifieke houtsoorten, die hier tegen bestand zijn. Daarom hierbij een overzicht van houtsoorten die geschikt zijn voor een houten keuken:

Ahornhout

Ahornhout is een ideale houtsoort om te gebruiken in een keuken. Dit komt mede omdat het heel gemakkelijk te bewerken is. Het houtoppervlak is makkelijk te beitsen, te kleuren en te polijsten. Daarom zijn voor een keuken van ahornhout veel verschillende kleurtinten beschikbaar. Omdat ahornhout al zeer lang gebruikt wordt, is dit vaak terug te zien in klassieke keukens. Maar tegenwoordig komt dit hout ook vaak terug in hele moderne keukens en wordt het dit hout gebruikt als contrast naast een ander soort hout.

Berkenhout

Berkenhout is ook een hout die zeer veel in klassieke keukens gebruikt wordt. De houtkleur is goudgeel en het hout is erg buigzaam. Hierdoor kan berkenhout gemakkelijk bewerkt worden. Dit hout is erg goed bestand tegen verkleuring.

Beukenhout

De kleur van berkenhout is geel-rood en heeft een hele mooie structuur. Het is tevens één van de hardste houtsoorten en daarom bestand tegen alles wat er in je keuken gebeurt. Beukenhout wordt ook veel gebruikt in keukens met andere soorten houten om te combineren.

Eikenhout

Nog zo'n sterke houtsoort is eiken. Eikenhout heeft ook een zeer breed kleurenpalet. Wil je je eiken keuken van kleur veranderen, dan is het heel eenvoudig om de keuken te beitsen of te lakken. De sfeer die een eikenhouten keukens uitstraalt is vooral rust. Eikenhout is zeer geliefd om te gebruiken in klassieke keukens en landhuiskeukens.

Notenhout

Dit hout wordt zeer veel gebruikt in keukens van een wat hogere prijsklasse. Notenhout geeft een luxueuze uitstraling aan je keuken en is ook goed te combineren met andere materialen zoals staal of aluminium. De kleur kan variëren van licht tot zeer donker. Notenhout is ook erg geschikt om te gebruiken als fineer voor bijvoorbeeld keukenkastjes.

Kersenhout

Ook dit hout wordt vaak gebruikt voor keuken uit het hogere segment. Het is een harde en stevige houtsoort wat tegen een stootje kan, maar heeft tegelijkertijd een luxueuze uitstraling.

Voor meer informatie spreek met Moodkeukens.


Delen