Over badkamertegels

Badkamertegels

Voor een fraaie badkamer is niet alleen een bad of douche belangrijk. De gehele uitstraling van een badkamer wordt juist bepaald door de aankleding van de vloeren en de wanden. Meestal wordt er voor een badkamer, voor zowel de vloer als de wand voor badkamertegels gekozen. Soms wordt voor de vloer ook voor een ander materiaal gekozen, maar tegels op de vloer is meestal het meest praktisch, omdat dit waterbestendig is en gemakkelijk te onderhouden. Er kan voor zowel de wand- als de vloertegels gekozen worden uit verschillende soorten tegels. Meestal zijn dit natuursteen tegels of keramische tegels.

 

Natuursteen tegels

Natuursteen badkamertegels bestaan uit een steensoort die rechtstreeks uit de natuur komt en ook door de natuur gecreëerd zijn. Het meest populaire natuursteen dat voor een badkamer gebruikt wordt is marmer, graniet of leisteen. Natuursteen is altijd uniek, je vindt nooit twee exact dezelfde tegels. Elke tegel is voorzien van zijn eigen tekening. Wel kan het zijn dat bepaalde natuursteen soorten wat poreuzer zijn en daardoor minder geschikt in natte ruimtes. Dit kan eventueel opgelost worden door naderhand een coating aan te brengen. Natuursteen kan ook bewerkt worden, zodat ze een bepaald uiterlijk krijgen. Zo kunnen natuursteen tegels verzoet zijn, waarbij het oppervlak licht bewerkt wordt en de tegel meer een matte, dan glanzende uitstraling krijgt. Wil je juist een glimmende marmeren muur of vloer, dan kan je gaan voor gepolijste tegels. De tegels krijgen door het schuren een hoogglans uitstraling. Natuursteen badkamertegels zijn wel zwaar en ook lastiger te plaatsen. Aangeraden wordt dan ook hiervoor een specialist in te schakelen.

 

Keramische tegels

Keramische tegels zijn tegels die bestaan uit klei en zand en zijn gebakken op een temperatuur van ongeveer 1.200° Celsius. Tijdens het bakken worden er mineralen toegevoegd voor de stevigheid en een laag glazuur om ze vochtbestendig te maken. Er zijn ook verschillende soorten keramische tegels, waarbij ieder type een bepaalde sterkte heeft en een bepaalde glanslaag. Keramische tegels zijn ook te verkrijgen in een natuursteen look, maar dit zal nooit hetzelfde zijn als echte natuursteen tegels. Het grootste voordeel van keramische tegels is het onderhoud. In tegenstelling tot natuursteen tegels, kunnen keramische tegels wel worden gereinigd met chemische producten en ze zijn minder gevoelig voor krassen en andere beschadigingen. Wel is het zo, dat als een keramische tegel beschadigd is, dit ook vrij goed te zien is, omdat de glanzende toplaag dan aangetast is en het klei zichtbaar wordt. Ook het leggen van keramische tegels is gemakkelijker. Met wat simpele hulpmiddelen is het vrij gemakkelijk om zelf een tegelwand of vloer met keramische tegels te beleggen. Daarnaast zijn keramische tegels veel goedkoper dan natuursteen badkamertegels. Grote handeleren - zoals Paul Roescher Keukens Tegels & Sanitair - hebben veel verschillende soorten tegels. Je kan daar altijd kijken wat je mooier vind en vragen naar extra informatie.


Delen