Portugese tegels

Cementtegels bestaan uit een cementlaag en een motieflaag. De tegels worden onderscheiden in twee soorten: De portugese en de Marokkaanse cementtegels. De Portugese variant van Castelo de Portugal BV is glad, waar de Marokkaanse tegel wat ruwer is.   

Het onderhoud

In dit blog wil ik graag focussen op de Portugese tegel. Het mooie aan cementtegels is dat ze verkrijgbaar zijn in een ontelbaar aantal kleuren. De mogelijkheden zijn dus oneindig, wat elke vloer uniek maakt. Bovendien is de sfeer die de tegels tot uitdrukking brengen erg mooi. Het liefst zou ik het alleen over de positieve kant hebben, maar er schuilen echter ook wat nadelen aan deze prachtige tegels. Ze zijn namelijk nogal poreus. Ook vlekt de tegel vrij snel. Dit soort tegels moeten dus goed onderhouden worden als je wilt dat ze lang meegaan. Voor onderhoud zijn specifieke producten nodig. Het beste is om hiervoor navraag te doen bij de fabrikant waar je de tegels vandaan hebt. Dan weet je zeker dat je goed zit. Ondanks het poreuze karakter van de tegels, kan je ze toch vrijwel overal plaatsen. Je kan de Portugese tegel zelfs in de badkamer laten leggen. De tegel kan niet goed tegen vocht, maar met een extra coatinglaag die je tegels beschermd is dit probleem opgelost. Wanneer je de tegels graag wil laten leggen op een plaats waar ze veel belopen worden, is het belangrijk dat je ze regelmatig laat impregneren. Anders raakt de motieflaag beschadigd en dat is natuurlijk zonde. Zoals gezegd zijn Portugese tegels nogal gevoelig voor vlekken. Hoewel de tegels mooi kunnen staan op de keukenvloer, is dit dus niet echt een aanrader.   

Prijs en kwaliteit

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het nemen van een Portugese tegels. Als je wilt dat ze lang meegaan, dan is het het noodzakelijk dat je je verdiept in het onderhoud en dat je het onderhoud tijdig laat uitvoeren. Als je bereid bent om dit te doen dan zal je beslist niet teleurgesteld raken. De tegels kunnen namelijk honderden jaren meegaan. Er is echter nog een nadeel aan de Portugese tegels: de prijs. Deze kan behoorlijk hoog liggen. Voor je het weet ben je zo'n 65 euro kwijt per vierkante meter. Bedenk echter wel dan wanneer de tegels honderden jaren meegaan, deze prijs relatief laag is. De meeste vloeren zijn namelijk eerder aan vervanging toe. Het esthetische aspect maakt het het bovendien helemaal waard. Ik heb graag visite over de vloer, aangezien ik stiekem best een beetje trots ben op de inrichting en stijl van mijn huisje. En dit is voornamelijk te danken aan mijn Portugese tegelvloer.


Delen