Werken als hovenier

Wanneer je gaat werken als hovenier is het een eerste vereiste, dat je affiniteit moet hebben met planten. Dit beroep richt zich op het aanleggen en inrichten van privétuinen. Een hovenier kan zich ook bezighouden met het grotere werk. De aanleg en het onderhoud van plantsoenen of een sportpark zijn ook werkzaamheden die bij deze functie horen. Tevens kan het onderhoud van groenstroken ook tot dagelijkse werk gerekend worden. 

Afwisselend werk

De hovenier moet flexibel en van alle markten thuis zijn. Deze afwisselende job vraagt niet alleen de aanleg van borders en een gazon, maar ook horen bestratingswerkzaamheden bij dit beroep. Schuttingen en tuinhuisjes bouwen zal niet elke dag voorkomen maar is een belangrijk onderdeel van het tuinwerk. 

Onderhoud

Onderhoud betekent o.a. hagen knippen en planten opbinden. Ook het in goede staat houden van een grasmat is een taak van de hovenier. Snoeien, planten verzetten en creatief denken zorgen ervoor dat je als tuinman kwaliteit kunt leveren. Vooral creativiteit is nodig bij de aanleg van een bloemenborder of het poten van bloembollen. De tuinman zal moeten weten hoe de border eruitziet wanneer bollen en planten tot volle wasdom zijn gekomen. 

Veelzijdig

Een veelzijdig beroep waarbij je je op verschillende vlakken kunt specialiseren. Van grasmaaien tot elektriciteit aan kunnen leggen van buitenverlichting, tot het metselen van een muurtje en het precies kunnen snoeien van een rozenstruik.

Leidinggeven

De jonge net afgestudeerde tuinman kan zich vaak binnen een hoveniersbedrijf zoals Hoveniersbedrijf J T A van Marwijk BV opwerken tot leidinggevend persoon. Je houdt je dan echter meer bezig met voorbereiden en begeleiden van personeel en projecten. Een leidinggevend tuinman zal binding moeten hebben met het begrip organisatie. Nieuwe klanten aantrekken en contacten leggen, het budget en begrotingen ondersteunen en het aansturen van personeel. Tevens zal deze persoon kwaliteit van het bedrijf moeten bewaken.  Werken in de wintermaanden als hovenier

Heel veel mensen denken dat de tuinman in de winter niets te doen heeft. Het tegendeel is echter waar. De natuur gaat gewoon verder. Neem alleen al het blad van de eikenboom. Eind december is dit pas gevallen en zal toch opgeruimd moeten worden. Is er een grote vijver aanwezig, dan zal gevallen blad met een schepnet uit de vijver moeten worden verwijderd. Een hoveniersbedrijf beschikt vaak over een kas waarin planten overwinteren en nieuwe planten worden opgekweekt. De allround-hovenier zal toch alles bij moeten houden en planten gezond de winter door moeten helpen. 

Tuinplannen maken en renovaties voorbereiden hoort ook bij het "winterwerk".  Mits het niet vriest zijn de maanden januari en februari uitermate geschikt om te snoeien. Heesters en fruitbomen kunnen worden ontdaan van overtollige takken. Wanneer het niet vriest kan de aanleg van tuinen gewoon doorgang vinden.


Delen