De populariteit van houthaarden

Het middelpunt in een woonkamer is momenteel meestal de televisie. In vroegere tijden, toen er nog geen televisie bestond, was er ook altijd een middelpunt in de leefruimte en dit was de open haard. Rondom een warm vuur konden de gezinsleden dan opwarmen en gezamenlijk de avond doorbrengen. Dikwijls diende de open haard ook om op te koken, waarna het gezin rondom de ging eten. Een televisie kan soms gezellig zijn maar is toch erg onpersoonlijk. Vooral in de jachtige tijden van tegenwoordig, verlangen de mensen weer naar het klassieke middelpunt met een gezellig vlammenspel. Aangezien veel woningen niet meer zijn voorzien van een open haard, kan een houthaard een goed alternatief vormen. 

Waarom voor een houthaard kiezen? 

Er kunnen talloze redenen zijn om te kiezen voor een houthaard. Ten eerste natuurlijk vanwege de warmte. De moderne houtkachels lijken qua werking in niets meer op de klassieke open haard, alleen is het vlammenspel nog wel gebleven. De open haard was vroeger de enige mogelijkheid, maar bood in feite erg weinig rendement. De omgeving werd verwarmd door stralingswarmte, maar als het vuur doofde, was de warmte ook weg. Daarnaast vervloog erg veel warmte direct door de schoorsteen. De huidige houthaarden hebben een veel beter rendement en verliezen nauwelijks nog warmte. De warmte wordt door het stalen omhulsel van de haard lang vastgehouden, zodat je de warmte ook behoudt nadat de haard gedoofd is. Uiteraard blijft ook het gezellige vlammenspel en de geur van verbrand hout een reden om een dergelijke haard aan te schaffen. Daarnaast kan je met een houtkachel ook besparen op je energierekening. 

Brandhout   

Voor een houthaard moet je wel een voorraad brandhout aanleggen. Aan brandhout zijn enkele vereisten. Wil je een mooi gelijkmatige en lang brandend houtvuur, kies dan voor brandhout van loofbomen. Loofhout gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld naaldhout en brand veel veiliger. In naaldhout zit namelijk hars en wanneer naaldhout vlam vat zal het beginnen te knetteren en zullen er al snel vonken vanaf vliegen. Zorg ook dat je met droog hout stookt. Je kunt gerust een voorraad met nat hout aanleggen, maar zorg dan dat je voorraad onder een afdak ligt en dat de wind er goed bij kan. Gemiddeld duurt het ongeveer twee jaar voordat het hout dan de juiste vochtigheidsgraad heeft bereikt. 

Waar verder op letten bij een houthaard? 

Het meest belangrijkste waar je bij een houtkachel op moet letten is de afvoer van de verbrandingsgassen en de toevoer van verse lucht. De meeste houtkachels hebben een gesloten systeem, waarbij verse lucht van buiten gehaald wordt om een goede verbranding te bewerkstelligen. Bij een open systeem wordt lucht uit de ruimte gehaald. Verder is het belangrijk om jaarlijkse de schoorsteen te laten vegen om eventuele schoorsteenbranden te voorkomen en reinig ook regelmatig de haard.

Laat u door FA. D.J. Schoemaker & ZN voorlichten over de mogelijkheden.


Delen